Hazırlaması çok pratik ceviz ve kıyma dolgulu mayalı börek.
Hamur:
3 - 3,5 su bardağı un
1 poşet Dr. Oetker Instant Maya
1 yumurta akı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tutam toz şeker
1,5 su bardağı ılık süt
50 g tereyağı (oda sıcaklığında)
Dolgu:
1 adet kuru soğan (orta boy)
2 adet kırmızıbiber
3 adet yeşilbiber
0,5 çay bardağı sıvı yağ
300 g az yağlı kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 - 2 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı su
Hamurun hazırlanışı:
Unu bir kaba eleyin. Mayayı ekleyin ve kaşık ile karıştırın. Üzerine yumurta akı, tuz, toz şeker, ılık süt ve tereyağını ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini kapatıp 40-45 dakika bekletin.
Dolgunun hazırlanışı:
Soğan ve biberleri küçük küpler şeklinde doğrayın. Geniş bir tavaya sıvı yağı dökün ve orta ateşte ısıtın. Soğan ve biberleri yumuşayıncaya kadar pişirin. Kıymayı ve tuzu ekleyip 4-5 dakika daha kavurun. Süre sonunda karabiberi ekleyin, karıştırın ve ocaktan alın, üzerine cevizleri ekleyip bir iki kez karıştırın ve soğumaya bırakın.
Şekillendirme ve dolgu:
Kalıbı margarin ile yağlayın. Fırını belirtilen derecelere ayarlayıp ısınması için açın.
Turbo pişirme: 160 °C
Alt-üst pişirme: 170 °C
Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alın. Kısa bir süre içe doğru katlayarak yoğurun ve 2 eşit parçaya bölün. Bir adet hamuru merdane ile 30 cm çapında açın. Kıymalı karışımın yarısını hamurunu üzerine eşit miktarda yayın. Hamuru bıçak ile ortasından ikiye kesin. Uzun kenarından rulo şeklinde sarın ve pişirme tepsisinin ortasından başlayarak, kendi etrafında sarın. Kalan hamuru aynı şekilde rulo şeklinde sarın ve tepsideki rulonun etrafına sarın. İkinci hamuru da aynı şekilde açıp hazırlayın ve tepsideki rulonun etrafına sarın.
Yumurta sarısı, yoğurt ve suyu iyice karıştırıp hamurun üzerine sürün ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 35-40 dakika
Süre sonunda fırından çıkarın. Sıcak veya ılık olarak dilimleyerek servis yapın.