Yaban Mersinli Turta

Yaban mersinli, böğürtlenli, bademli turta

Zor
60dk
12
kişilik

Malzemeler

Hamur:
3-3,5  su bardağı un
1,5 çay kaşığı Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu
1,5 çay bardağı toz şeker
1 poşet Dr. Oetker Şekerli Vanilin
1 yumurta (orta boy)
1 yumurta akı
125 g tereyağı
4 yemek kaşığı süt

Dolgu:
500 g dondurulmuş yaban mersini (blueberry)
500 g dondurulmuş böğürtlen
1,5 çay bardağı toz şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 çay bardağı iri kırılmış kabuksuz badem

Araya serpmek için:
3 yemek kaşığı öğütülmüş badem
2 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı süt

Hazırlanışı

Ön hazırlık:
Dondurulmuş yaban mersini ve böğürtlenleri süzgece alın, suyunun süzülmesi için bekletin.

Hamurun hazırlanışı:
Unu hamur kabartma tozu ile birlikte eleyin. Üzerine toz şeker, şekerli vanilin, yumurta, yumurta akı, tereyağı ve sütü ilave edip iyice yoğurun. Hamuru streç filme sarıp buzdolabına alın ve 20 dakika bekletin.

Dolgunun hazırlanışı:
Beklettiğiniz yaban mersini, böğürtlen ve toz şekeri bir tencereye alın. Orta ateşte arada karıştırarak marmelat kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 8-10 dakika pişirin. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Daha sonra limon kabuğu rendesi ve badem kırıklarını ekleyip karıştırın.

Şekillendirme ve pişirme:
Kalıbı margarin ile yağlayın. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.

Turbo pişirme : 160°C
Alt-üst pişirme: 170°C

Hamuru buzdolabından çıkarın. 1/4'ünü ayırıp tekrar buzdolabında bekletin. Kalan hamuru eliniz ile bastırarak kalıbın tabanına yayın. Daha sonra parmak uçlarınız ile yukarıya doğru bastırarak kalıbın kenarlarında 1 cm yüksekliğinde çerçeve oluşturun ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 10 dakika

Fırından çıkarıp 5-10 dakika bekletin. Fırını kapatmayın.

3 yemek kaşığı öğütülmüş badem ve 2 yemek kaşığı toz şekeri karıştırıp tabanın üzerine serpin. Üzerine hazırladığınız dolgu malzemesini yayın. 25x38 cm boyutlarında bir pişirme kağıdı kesin, buzdolabında beklettiğiniz hamuru hafif yoğurup üzerine alın. Hafif unlayarak merdane ile pişirme kağıdının boyutunda açın ve ters çevirerek kalıptaki dolgu malzemesinin üzerine yerleştirin. Pişirme kağıdını yavaşça çıkarın. Hamurun üzerini bıçak ile şekilli olarak kesin.
Yumurta sarısı ve sütü karıştırıp hamurun üzerine sürün ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 25 - 30 dakika

Fırından çıkarıp 15 dakika bekletin. Kalıptan çıkarıp servis tabağına alın. Ilık veya soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.