Tulum peynirli, maydanozlu mayalı kek.
Hamur:
3-3,5 su bardağı un
1 poşet Dr. Oetker Instant Maya
1 tutam tuz
1,5 su bardağı ılık süt
1 yumurta (orta boy)
İç malzeme:
1 demet maydanoz
1 su bardağı rendelenmiş tulum peyniri
2 çay kaşığı biberiye
1 yumurta akı
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hamurun hazırlanışı:
Unu eleyin, mayayı ilave edin ve karıştırın. Tuz, süt ve yumurtayı ekleyip iyice yoğurun. Üzerini kapatıp 30-35 dakika bekletin.
İç malzemenin hazırlanışı:
Maydonozları iri şekilde doğrayın. Tulum peyniri rendesi, biberiye ve yumurta akı ile karıştırın.
Şekillendirme ve pişirme:
Kalıbı margarin ile yağlayın. Mayalanan hamurdan cevizden büyük bir parça alın ve ayırın. Kalan hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve merdane ile 30x40 cm boyutlarında açın. 10x10 cm boyutlarında kareler elde edecek şekilde bıçak ile kesin. Üzerlerine hazırlağınız iç malzemeyi eşit bir şekilde sürün. Ayırdığınız hamuru açın ve 1x10 cm boyutlarında şeritler kesin. Kalıbı elinizde dik olarak tutun ve içine kare hamurları üst üste sıralayın. Kalıbı taban üzerine oturtun. Kareleri elinizle hafifçe kalıbın ortasına çekerek düzeltin aralarına kestiğiniz şerit hamurları yerleştirin. 20 dakika daha mayalanmaya bırakın.
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Turbo pişirme: 170°C
Alt-üst pişirme: 180°C
Yumurta sarısı ve sütü karıştırın. Süre sonunda hamurun üzerine sürün. Beyaz peynir rendesini üzerine serpin ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 35-40 dakika
Fırından çıkarın, beklemeden üzerine zeytinyağı sürün. Ilık veya soğuduktan sonra servis yapın.